Začátek pivovarnictví, nebo chcete-li domovarnictví, v naší rodině započal už můj pradědeček Jan Kolaja kolem roku 1935. Tehdy se na výrobu piva používaly suroviny jako je třeba dubová kůra, cukrová řepa, různé bylinky atd. Pivo bylo svrchně kvašené a připomínalo spíše nějaký zkvašený, zakalený, silný alkoholický nápoj, než pivo jak ho známe dnes. Dozrávalo v lahvích. : „Tu a tam se stalo, že nějaká lahev neudržela tlak, roztrhla se a pivo vonělo v celé komoře rodinného domu,“ popisuje babička.
Po asi sedmdesátileté odmlce ve výrobě piva, jsme společně s otcem v roce 2007 začali znovu tam, kde náš pradědeček skoNčil, Tedy, ve výrobě onoho zlatavého moku. Po neuspokojivém prvním pokusu z polotovaru neboli výrobě instantního piva z plechovky, které nám nepřineslo moc velké uspokojení, bylo jasno. Začít vyrábět pivo z opravdových a kvalitních surovin! Po pár pokusných várkách bylo jisté, že s řemeslem budeme pokračovat i nadále.
Když jsem začal studovat školu se zaměřením na kvasné pivovarnické technologie, už vlastně nebylo cesty zpět a já začal objevovat veškeré znalosti, které jsou k profesionální výrobě piva potřeba.
Spolupracujeme s těmi nejlepšími dodavateli surovin jak na českém, tak i zahraničním trhu. Žatecký poloraný červeňák z firmy Bohemiahops, kvasinky, speciální slady a chmely z firmy Beerex, rodinná sladovna Kounice a jejich vyhlášený humnový slad. Tak můžeme pivem vytvářet i nevšední originální zážitky. Malá umělecká díla, která ve vás můžou vyvolat vzpomínky z dětství a provázet dnešním moderním pivovarnictvím.
Tohle jsme my. Rodina Kolajova z malé moravské vesničky zvané Syrovín, která se ze všech sil snaží dělat nejkvalitnější pivo, jaké jsme schopni vyrobit a tím dělat čest svému rodu…… SYROVAR!
A jak se v našem oboru říká: “Dej Bůh štěstí“
Sládek Vojta
+420 702 536 362
info@syrovar.cz
IČ: 666 27 605
Syrovín 31
69 684 Syrovín
vyrobeno ve webvalley.cz